2011. szeptember 30., péntek

Mese almás ahogy Anita süti

hozzávalók 4 főre 

A töltelékhez:
  • 2 kg savanykás alma
  • 20 dkg cukor
  • 1 kk fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
A tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj/margarin
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 cs sütőpor (12 g)
  • 2 cs vaníliás cukor (20 g)
  • 2 egész tojás
  • 2 ek tejföl
Továbbá:
  • 6 dkg zsemlemorzsa/darált dió
  • porcukor a szóráshoz

elkészítés 

  1. Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a citromhéjat, és mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem fövi. Hagyjuk kihűlni.
  2. Alapja az omlós tészta. A liszthez apró vágva adagoljuk a fagyos margarint/vajat. Tetejére szitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, sütőport, tojást, tejfölt. Az egészet gyorsan összegyúrjuk (ennél a tésztánál feltétel, hogy hidegek legyenek a hozzávalók, hideg kézzel dolgozzunk és hűvös helyen). 2 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük. Ezalatt elkészíthetjük a tölteléket.
  3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, mint a amekkorák a papírlapok.
  4. Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta az almapépet. Úgy, hogy a papír legyen felül, a tetejére fordítjuk a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. Tetejét sűrűn megszurkáljuk villával, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük.
  5. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor kockákra vagy rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.

sütési hőfok: 200 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 35x24 cm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése