Frankfurti leves
hozzávalók 4 főre
- 1,5 liter húsleves
- 0,5 dl víz
- 1 fél fej kelkáposzta
- 2-3 pár virsli
- 10 dkg szalonna felcsíkozva
- 1 ek zsír
- 1 ek liszt
- 4 gerezd fokhagyma
- 2-3 db közepes burgonya
- 1,5-2 dl tejszín
- só,
- 6-10 szem római kömény
- késhegynyi őrölt kömény
- rissen őrölt bors
elkészítés
- A megmosott kelkáposztaleveleket kb. 1,5 cm széles csíkokra szeleteljük és forró vízzel leforrázzuk.
- Közben a levest a vízzel felmelegítjük, amikor forrni kezd a leszűrt kelkáposzta csíkokat a levesbe szedjük.
- A virslikarikákat és a szalonnacsíkokat a zsíron kicsit megpirítjuk és a levesbe tesszük.
- A megtisztított burgonyát kb. 2,5X2,5 cm nagyságú kockákra vágjuk és a leveshez adjuk, fűszerezzük a köményekkel (a római köménnyel vigyázunk, elég intenzív az íze), borssal és sóval ha szükséges, majd közepes lángon addig főzzük, míg a burgonya meg nem puhul, addigra a kelkáposzta is kellően puha lesz.
- Zsíron (ami a szalonna és a virsli pirításából megmaradt) a zúzott fokhagymát kicsit átmelegítjük, hozzá adjuk a lisztet, elkeverjük, felöntjük tejszínnel, esetleg egy kevés levessel, csomómentesre keverjük és hozzá adjuk a leveshez, amikor forrni kezd levesszük a tűzről.
- 15 perc pihentetés után tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése