2011. augusztus 27., szombat

Frankfurti leves

hozzávalók 4 főre 

  • 1,5 liter húsleves
  • 0,5 dl víz
  • 1 fél fej kelkáposzta
  • 2-3 pár virsli
  • 10 dkg szalonna felcsíkozva
  • 1 ek zsír
  • 1 ek liszt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 db közepes burgonya
  • 1,5-2 dl tejszín
  • só,
  • 6-10 szem római kömény
  • késhegynyi őrölt kömény
  • rissen őrölt bors

elkészítés 

  1. A megmosott kelkáposztaleveleket kb. 1,5 cm széles csíkokra szeleteljük és forró vízzel leforrázzuk.
  2. Közben a levest a vízzel felmelegítjük, amikor forrni kezd a leszűrt kelkáposzta csíkokat a levesbe szedjük.
  3. A virslikarikákat és a szalonnacsíkokat a zsíron kicsit megpirítjuk és a levesbe tesszük.
  4. A megtisztított burgonyát kb. 2,5X2,5 cm nagyságú kockákra vágjuk és a leveshez adjuk, fűszerezzük a köményekkel (a római köménnyel vigyázunk, elég intenzív az íze), borssal és sóval ha szükséges, majd közepes lángon addig főzzük, míg a burgonya meg nem puhul, addigra a kelkáposzta is kellően puha lesz.
  5. Zsíron (ami a szalonna és a virsli pirításából megmaradt) a zúzott fokhagymát kicsit átmelegítjük, hozzá adjuk a lisztet, elkeverjük, felöntjük tejszínnel, esetleg egy kevés levessel, csomómentesre keverjük és hozzá adjuk a leveshez, amikor forrni kezd levesszük a tűzről.
  6. 15 perc pihentetés után tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése