2011. augusztus 20., szombat

Zsúrkenyér töltve

 

hozzávalók 4 főre 

Zsúrkenyerekhez
  • 1 kg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dkg só
  • 3 dkg cukor
  • 5 dkg házi vaj
  • 5-6 dl tej
  • 1 tojássárgája (a kenyerek kenéséhez)
Töltelékhez (/ zsúrkenyér)
  • 2 db keményre főzött tojás
  • 10 dkg majonéz
  • 1 közepes méretű zeller
  • 1 db csemegeuborka
  • 1 közepes méretű burgonya
  • 4 szelet gépsonka
  • 1 db alma
  • 5 dkg vaj
  • 2 szál apróra vágott petrezselyemzöld 

elkészítés 

Zsúrkenyerek készítése:
  1. Az elmorzsolt élesztőt 1dkg cukorral, 1 evőkanál liszttel, 1dl langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztet átszitáljuk, majd 10-15 percre meleg helyre tesszük, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot és az olvasztott vajat. A megkelt (felfuttatott) élesztővel és a 4-5 dl tejjel összedolgozzuk. Ha a tészta felülete sima, befejezzük a dagasztást.
  3. A tésztát meleg helyre tesszük letakarva, kb. 50 percig kelni hagyjuk.
  4. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Lazán átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, kissé kinyújtjuk és henger alakúra formázzuk.
  5. Ezután kizsírozott, lisztezett sütőlemezre helyezzük, 2-3 vágást teszünk mindegyiknek a tetejére és kb. 25 percig kelni hagyjuk. Langyos vízzel bepermetezzük, majd tojássárgája és tej keverékével lekenjük és előmelegített sütőben 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük.
  6. A sütőből kivéve kis időre letakarjuk a megsült zsúrkenyereket egy tiszta konyharuhával.
Töltelék készítése:
  1. A felkockázott zellert ételízesítős vízben, a burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük. 

  2. A burgonyát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, a zellert leszűrjük. Megvárjuk amíg kihűl. 

  3. Apró kockára vágjuk a kemény tojásokat, a csemegeuborkát és a megtisztított almát, gépsonkát, és a kihűlt zellerrel, a burgonyával, a petrezselyem-zölddel, és vajjal, valamint majonézzel összekeverjük.
Összeállítás:
  1. Kettévágunk keresztben egy zsúrkenyeret, belsejét kikaparjuk, és a kenyeret megtöltjük a töltelékkel. 

  2. Eredeti formájára összeállítjuk a zsúrkenyeret, és alufóliába csomagolva, legalább egy fél napra hűtőbe tesszük.
  3. Szeletelve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése