hozzávalók 4 főre
Zsúrkenyerekhez
- 1 kg finomliszt
- 3 dkg élesztő
- 2 dkg só
- 3 dkg cukor
- 5 dkg házi vaj
- 5-6 dl tej
- 1 tojássárgája (a kenyerek kenéséhez)
- 2 db keményre főzött tojás
- 10 dkg majonéz
- 1 közepes méretű zeller
- 1 db csemegeuborka
- 1 közepes méretű burgonya
- 4 szelet gépsonka
- 1 db alma
- 5 dkg vaj
- 2 szál apróra vágott petrezselyemzöld
elkészítés
Zsúrkenyerek készítése:
- Az elmorzsolt élesztőt 1dkg cukorral, 1 evőkanál liszttel, 1dl langyos tejben felfuttatjuk.
- A lisztet átszitáljuk, majd 10-15 percre meleg helyre tesszük, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot és az olvasztott vajat. A megkelt (felfuttatott) élesztővel és a 4-5 dl tejjel összedolgozzuk. Ha a tészta felülete sima, befejezzük a dagasztást.
- A tésztát meleg helyre tesszük letakarva, kb. 50 percig kelni hagyjuk.
- A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Lazán átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, kissé kinyújtjuk és henger alakúra formázzuk.
- Ezután kizsírozott, lisztezett sütőlemezre helyezzük, 2-3 vágást teszünk mindegyiknek a tetejére és kb. 25 percig kelni hagyjuk. Langyos vízzel bepermetezzük, majd tojássárgája és tej keverékével lekenjük és előmelegített sütőben 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük.
- A sütőből kivéve kis időre letakarjuk a megsült zsúrkenyereket egy tiszta konyharuhával.
- A felkockázott zellert ételízesítős vízben, a burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük.
- A burgonyát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, a zellert leszűrjük. Megvárjuk amíg kihűl.
- Apró kockára vágjuk a kemény tojásokat, a csemegeuborkát és a megtisztított almát, gépsonkát, és a kihűlt zellerrel, a burgonyával, a petrezselyem-zölddel, és vajjal, valamint majonézzel összekeverjük.
- Kettévágunk keresztben egy zsúrkenyeret, belsejét kikaparjuk, és a kenyeret megtöltjük a töltelékkel.
- Eredeti formájára összeállítjuk a zsúrkenyeret, és alufóliába csomagolva, legalább egy fél napra hűtőbe tesszük.
- Szeletelve kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése