hozzávalók 4 főre
Fűszeres sonkás rizshez:
- 5 dkg/ 1 szelet füstölt sonka vagy tarja
- 5 dkg/ 1 szelet bacon
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 30 dkg hántolt fehér rizs
- 3 g törött bors
- 1 db babérlevél
- 1 mk római kömény
- 2-3 ek étolaj
- 4 db citromfű bóbita
- 8 db vékony citromkarika (a díszítéshez)
- 1,5 dl zöldség- vagy tyúkhúsleves
- 1 db alma
- 2 db érett avokádó
- 1 db TV paprika (fehér)
- 25 dkg koktélparadicsom ( lehet rendes paradicsom is)
- 2 db retek
- 3 db savanyú, ecetes uborka
- 1 szál újhagyma
- fél citrom leve
- 3 ek balzsamecet
- 1 ek virágméz
- só, őrölt bors
- 6 ek olívaolaj
elkészítés
Fűszeres sonkás rizs készítése:
- A felforrósított étolajban a szalonnakockákat kisütjük, majd hozzáadjuk a felkockázott füstölt főtt sonkát (vagy tarját), megpirítjuk (vigyázzunk, mert a sonka vizet is tartalmaz, ezért fröcsköl). Sütés után kivesszük egy hőálló edénybe.
- A rizst hideg vízben megmossuk, majd leszűrjük és lecsepegtetjük, félretesszük.
- Ezután abban a zsiradékban, amiben a szalonnát és a sonkát sütöttük üvegesre, fonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a törött borsot, a római köményt és egy babérlevelet.
- Állandóan kevergetve kb. 1 percig pirítjuk, hogy a fűszerek íze intenzívebbé váljon, majd hozzáadjuk a rizst, és további 2-3 percig pirítjuk.
- Felöntjük a levessel, kicsit megsózzuk (de óvatosan, mert a szalonna és a sonka is önmagában sós).
- A rizst fedővel letakarva, takaréklángon készre pároljuk.
- A megsült szalonna és füstölt sonkakockákat a rizsbe belekeverjük.
- Ha szükséges, tálalás előtt együtt átmelegítjük.
- Az almát, avokádót, paprikát paradicsomot, újhagymát, retket megmossuk, az almát, avokádót, paprikát, retket felkockázzuk és meglocsoljuk a citromlével.
- A paradicsomot elnegyedeljük . Az újhagymát és a savanyú uborkát karikára vágjuk.
- A hozzávalókat egy salátástálba tesszük, összekeverjük.
- Egy kisebb tálkába tesszük a salátaöntethez valókat és gondosan összekeverjük.
- A vitaminsalátánkat a salátaöntettel összekeverjük.
- Fél–egy órára félretesszük.
- Kisebb üveg (vagy porcelán) tálkát, vékonyan vajjal kikenünk, belehalmozzuk a rizst, megnyomkodjuk és a tálaló tányérra helyezzük, a formát levesszük, citromfű bóbitát helyezünk a közepébe. A salátát a tányérra helyezzük, majd citromkarikákkal díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése