2011. augusztus 27., szombat

Fűszeres sonkás rizs, vitaminsalátával

hozzávalók 4 főre 

Fűszeres sonkás rizshez:
  • 5 dkg/ 1 szelet  füstölt sonka vagy tarja
  • 5 dkg/ 1 szelet bacon
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 30 dkg hántolt fehér rizs
  • 3 g törött bors
  • 1 db babérlevél
  • 1 mk római kömény
  • 2-3 ek étolaj
  • 4 db citromfű bóbita
  • 8 db vékony citromkarika (a díszítéshez)
  • 1,5 dl zöldség- vagy tyúkhúsleves
Vitaminsalátához:
  • 1 db alma
  • 2 db érett avokádó
  • 1 db TV paprika (fehér)
  • 25 dkg koktélparadicsom ( lehet rendes paradicsom is)
  • 2 db retek
  • 3 db savanyú, ecetes uborka
  • 1 szál újhagyma
  • fél citrom leve
Gyors nyári salátaöntethez:
  • 3 ek balzsamecet
  • 1 ek virágméz
  • só, őrölt bors
  • 6 ek olívaolaj 

elkészítés 

Fűszeres sonkás rizs készítése:
  1. A felforrósított étolajban a szalonnakockákat kisütjük, majd hozzáadjuk a felkockázott füstölt főtt sonkát (vagy tarját), megpirítjuk (vigyázzunk, mert a sonka vizet is tartalmaz, ezért fröcsköl). Sütés után kivesszük egy hőálló edénybe.
  2. A rizst hideg vízben megmossuk, majd leszűrjük és lecsepegtetjük, félretesszük.
  3. Ezután abban a zsiradékban, amiben a szalonnát és a sonkát sütöttük üvegesre, fonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a törött borsot, a római köményt és egy babérlevelet.
  4. Állandóan kevergetve kb. 1 percig pirítjuk, hogy a fűszerek íze intenzívebbé váljon, majd hozzáadjuk a rizst, és további 2-3 percig pirítjuk.
  5. Felöntjük a levessel, kicsit megsózzuk (de óvatosan, mert a szalonna és a sonka is önmagában sós).
  6. A rizst fedővel letakarva, takaréklángon készre pároljuk.
  7. A megsült szalonna és füstölt sonkakockákat a rizsbe belekeverjük.
  8. Ha szükséges, tálalás előtt együtt átmelegítjük.
Vitaminsaláta készítése:
  1. Az almát, avokádót, paprikát paradicsomot, újhagymát, retket megmossuk, az almát, avokádót, paprikát, retket felkockázzuk és meglocsoljuk a citromlével.
  2. A paradicsomot elnegyedeljük . Az újhagymát és a savanyú uborkát karikára vágjuk.
  3. A hozzávalókat egy salátástálba tesszük, összekeverjük.
Gyors nyári salátaöntet készítése:
  1. Egy kisebb tálkába tesszük a salátaöntethez valókat és gondosan összekeverjük.
  2. A vitaminsalátánkat a salátaöntettel összekeverjük.
  3. Fél–egy órára félretesszük.
Tálalás:
  1. Kisebb üveg (vagy porcelán) tálkát, vékonyan vajjal kikenünk, belehalmozzuk a rizst, megnyomkodjuk és a tálaló tányérra helyezzük, a formát levesszük, citromfű bóbitát helyezünk a közepébe. A salátát a tányérra helyezzük, majd citromkarikákkal díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése