2011. augusztus 26., péntek

Spenótos zabpehely lágy tükörtojással

hozzávalók 2 főre 

  • kb. 1,5 dl zabpehely
  • spenót (kb. 1-1,5 dl, ha már aprított, előkészített, pl. bolti fagyasztott)
  • kb. 2,5-3 dl víz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 db tojás
  • kevés napraforgó olaj (lehetőleg repce- esetleg olíva-)
  • esetleg kis bors (elhagyható)

elkészítés 

  1. Egy kis lábosba feltesszük a zabpelyhet a vízzel főni. (Azért nem írtam konkrét mennyiséget, mert ha elfő, úgyis kell hozzá adagolni, keverhetőnek kell lennie, el sem lehet rontani.) Szóval főzés közben időnként kevergetni is kell. Legyen picit latyakos. Ha fehéres, ragacsos állaga lesz, akkor hamarosan jó. (kb. 15-20 perc)
  2. Amikor megfőtt a zabpehely (fehéres, krémes, latyakos), beletesszük a spenótot. Ha frissen csináljuk, akkor nem tudom, pontosan mennyi spenót legyen, de mire összepároldóik, úgy kb. 1 dl legyen. Ízlés szerint nyugodtan lehet, ez is elronhatatlan. Beletesszük a fokhagymát is, kis sót (ami minél kevesebb, annál egészségesebb).
  3. Ízlés szerint tehetünk bele egy kis borsot is, ha fűszeresebbre akarjuk. Már kész is.
  4. Kevéske olajon (lehetőleg ne napraforgó) vagy zsíron süssük meg a tojásokat lágyra, a sárgája folyjon. Nekem 2 db/fő kellett. A sárgája akkor lesz folyós, ha hirtelen sütjük a tojást, fedő alatt, magasabb hőfokon (bár ez az olajnak nem a legjobb, de az olíva jobban bírja a magas hőfokot), így a fehérje megsül a sárgája pedig finom folyós marad és összekeveredik majd a spenótunkkal.
  5. Tálaljuk, és fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése