2011. augusztus 20., szombat

Házi fehér kenyér 11. - Pataki tálban

Házi fehér kenyér 11. - Pataki tálban

hozzávalók 6 főre 

  • 3 dl víz
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 1 kk ecet
  • 60 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 1 kk cukor
  • 3 dkg élesztő
  • margarin a tál kikenéséhez

elkészítés 

  1. Ebben a sorrendben bepakoljuk a hozzávalókat a kenyérsütőbe, 20 percig dagasztjuk.
  2. Addig a Pataki tálat beáztatjuk egy-másfél órára.
  3. Ha kész a tészta, kiöntjük, picit átgyúrjuk. Lisztezett tálban, kendővel letakarva meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
  4. Lisztezett deszkára borítjuk, megformázzuk, betesszük a margarinnal megkent, sütőpapírral bélelt Pataki tálba, megint letakarjuk a kendővel, és 20 percre visszatesszük meleg helyre pihenni.
  5. Éles késsel bevágjuk a tésztát, rátesszük a tál tetejét, hideg sütőbe toljuk. 20 percig sütjük 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon. Ezután levesszük a tetejét, vizes ecsettel, tollal egyszer megkenjük, hogy jó ropogós legyen a héja, és visszatoljuk 10-15 percre, míg szép aranybarna nem lesz.

sütési mód: hőlégkeveréses

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése